Oktoberfilm

Tänkte börja med att lista filmer jag sett på under månaden. Får se om jag orkar varje månad eller hur det blir men tänkte att det vore en kul grej. Både kul att ge tips och sen vore det kul om någon av er också vill ge filmtips. Så om du vill tipsa om någon bra film du sett får du jättegärna lämna en kommentar! Försökte komma ihåg alla jag sett under oktober och jag hoppas att jag fått med alla.


Electrick Children
Tror detta är typ fjärde gången jag ser denna filmen. Såg den för första gången på Göteborgs filmfestival 2013 och älskar den! Fotot är så himla fint och älskar Julia Garner i denna. Är regissören Rebecca Thomas debutfilm och handlar om Rachel som lever i en isolerad mormonsk by i Utha. Hon lyssnar otillåtet på ett kasettband hon hittar i källaren och upptäcker ett tag senare att hon blivit gravid vilket hon tror måste vara på grund av kassettbandet. Hon åker iväg för att hitta sångaren som sjunger på bandet som hon antar måste vara pappan till barnet.

The Lady
Denna film handlar om Aung San Suu Kyi och hur hon blev kärnan till Burmas demokratiska rörelse men också om förhållande till hennes familj och framförallt hennes man. Tycker det kan vara lite svårt med filmer som ska spegla verkliga och politska händelser då det inte är en dokumentär utan istället följer en del filmiska mönster där det inte alltid passar in. Tycker den här filmen kanske fokuserar lite väl mycket på hennes man ibland men helt klart en sevärd film.

The King’s speech
Handlar om kungen George VI som tar över efter sin fars död men har problem med att framträfa offentligt då han lider av stamning. Är inte så intressead av kungligheter men tycker att filmen blir intressant då de fokuserar på något annat än bara rollen som kung. Fokuset ligger mer på relationen kring George VI och hans talpedagog.

Boyhood
Såg den här på bio med min klass. Tycte att det var en bra film, lite seg i vissa stunder men i helhet bra. Det mest fascinerande är väl att den är inspelad under typ 12 år med samma skådespelare. Vi följer pojken Maison och hans familj genom hans uppväxt. Känns som en nostalgitripp då man lätt känner igen vilket år och tid de befinner sig i genom sättet de pratar på eller musiken.

Gone Girl
David Finchers senaste film som jag såg på bio med mamma och Alexander. Fastnade inte alls för den här och gillar den nog mindre och mindre. Dock är den ju väldigt hyllad och omtyckt av många andra, men inget för mig.

The Gift
Såg den här hemma hos mamma och pappa på tvn när vi inte hittat någon annan thriller att se en fredagskväll. Ingen höjdarfilm men bättre än inget en fredagskväll.


Modern Times

Såg den här i skolan och har aldrig sett hela filmen från början till slut innan utan bara olika delar från den men tycker den är så himla kul. Fabriksscenen är fantastisk!

The Future
Miranda Julys andra långfilm. Såg den här för några år sedan och minns att jag nästan mådde lite dåligt av den men att jag ändå tyckte om den till viss del och känner likadant efter att jag såg den nu igen. Tycker om vissa delar men vet inte om jag riktigt gillar hela filmen. Tänkte se Me and you and everyone we knew igen för såg även den för flera år sedan (på den tiden man gick och hyrde film på godislagret) och hoppas på att jag gillar den bättre.


Grey Gardens (dokumentär)

Såg den här dokuementärfilmen i skolan utan text så hade svårt att hänga med för hörde knappt vad dom sa men tyckte ändå om den så himla mycket. Såg den igen hemma och tycker karaktärerna är så himla bra. Är en dokumentärfilm från 1975 av bröderna Meysleys som skildrar en mor och dotter (Big Edie och Little Edie) som bor i det förfallna huset Grey Gardens i överklassområdet East Hampton på Long Island utanför New York. Så himla bra!

Grey Gardens (Film)
2009 gjordes det en spelfilm utifrån Grey Gardens som mer speglar Big Edie och Little Edies liv före och efter dokumentären. Var kul att se den efter att ha sett dokumentären och man får en mer inblick i deras bakgrund än vad man får i dokumentären. Rekommenderar att se om man sett dokumentären innan.

The Punk Singer
Såg som sagt på Kobras avsnitt om Riot Grrrl-rörelsen för ett tag sedan där feministiska sångaren Kathleen Hanna som denna dokumentären handlar om var en central figur i. Peppande och intressant dokumentär.

God Help the Girl
Stuart Murdoch från Belle & Sebastians film från iår. Lite blandade känslor efter denna. Tyckte vissa delar var fina och bra medan andra kändes lite cheesy som jag tycker det lätt kan bli i musikalfilmer. Men ändå helt okej film och snyggt foto.


2001: A Space Odyssey

Trodde den här skulle vara lite mer spejsad men blev rätt besviken. Älskade dock den delen i filmen där de är i rymdskeppet med Hall men de andra delarna fastnade jag inte för alls.

Her
Såg den här för andra gången då den visades i skolan. Filmen utspelar sig år 2025 och handlar om Theodore som startar en relation med sitt nya operativsystem, Samantha. Fin film om artificial intelligence som jag kan rekomendera er att se.

I’m Not There
En film där olika karaktärer spelar Bob Dylan under olika perioder i hans liv. Eftersom jag inte är så insatt i hans liv så var det lite svårt att förstå de olika karaktärerna och dess mening. Kanske är en bra idé att ha läst hans biografi innan man ser den.

Postcards from the Zoo
Registrerade mig på drakenfilm.se en månad (eftersom det var gratis) där man kan se filmer från tidigare års Göteborgs filmfestivaler. Såg denna film där. Är en indonesisk film som handlar om Lana som växer upp på ett Zoo efter att ha blivit övergiven där av sin pappa.

Fargo
Jerry Lundegaard behöver pengar och lejar två stycken män att kidnappa hans fru för att pressa hans styvföräldrar på pengar. Udda men bra film. Ska nog fortsätta med serien som gjorts utifrån filmen.

Blue Is the Warmest Colour
Fransk, fin och sorglig film om relationen mellan Adèle och Emma. Tycker filmen var bra och känns äkta men blir samtidigt så illa till mods när jag läser den här artikeln om filmen.


Finding Vivian Maier

Så himla intressant dokumentär om fotografen Vivian Maier som upptäcktes efter hennes död av en kille som köpte hennes negativ på auktion. Se den!

Posted in All

0 thoughts on “Oktoberfilm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *